Pôvodne som medovníky chcela piecť o trošku skôr, no plánovať pri malom dieťati sa veľmi neopláca, kedže väčšinou to vypáli úplne inak. Dva dni sme riešili boľavé bruško /identifikovala som to ako prechod na príkrmy, tá varená mrkva, ale riadne zapeká/, takže perníky mi boli ukradnuté. No včerajšok bol ideálny, kedže Max mal od rána náladičku. Hneď som využila príležitosť trošku si privoňať k Vianociam, a určite voňali aj susedia. Zdobenie som si nechala na večer, no zostalo mi aj na dnešok. Ešte cez víkend som u mamy našla vianočnú kuchársku knižku z roku 1987, a tak reku tieto vianoce budem piecť podľa old school receptov. Medovníky sú síce klasické, no našla som tam aj čokoládový krém, tradičnú štedrovečernú bombu, orieškovo šľahačkovú tortu, vanilkové rožky, krehké kolieska, linecké koláčiky, hviezdne toliare, plnené orechy, medvedie labky a iné, no niečo už vyberiem. Zatiaľ môj pomocník sedí v detskej stoličke /lehátko sme vyradili, pretože v ňom stváral akrobatické kúsky a spälo to k úrazu/, ale o rok medovníkuje s mamou. A keby ste chceli piecť tu je recept.
Recept na medovníky:
500g hladkej múky - 200g práškového cukru - pol balíčku prášku do pečiva - mletá škorica, postrúhané klinčeky, citrónová kôra, aníz / ja som tieto ingrediencie nahradila perníkovým korením/ - 40g masla - 3vajcia - 100g medu - 1 vajce na potretie alebo čokoláda na poliatie
Bielková poleva: 1 bielok, 150g práškového cukru preosiateho, troška citrónovej šťavy - všetko rozmixovať.
Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, perníkovým korením, pridáme maslo, vajcia, roztopený med a zamiesime cesto, ktoré necháme odpočinúť 2 hodiny. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm, formičkami povykrajujeme rozličné tvary, poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. A buď potrieme vajcom a upečieme, alebo nepotreté upečieme a polejeme roztopenou čokoládou. Zdobíme bielkovou polevou.
Recept na medovníky:
500g hladkej múky - 200g práškového cukru - pol balíčku prášku do pečiva - mletá škorica, postrúhané klinčeky, citrónová kôra, aníz / ja som tieto ingrediencie nahradila perníkovým korením/ - 40g masla - 3vajcia - 100g medu - 1 vajce na potretie alebo čokoláda na poliatie
Bielková poleva: 1 bielok, 150g práškového cukru preosiateho, troška citrónovej šťavy - všetko rozmixovať.
Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, perníkovým korením, pridáme maslo, vajcia, roztopený med a zamiesime cesto, ktoré necháme odpočinúť 2 hodiny. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm, formičkami povykrajujeme rozličné tvary, poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. A buď potrieme vajcom a upečieme, alebo nepotreté upečieme a polejeme roztopenou čokoládou. Zdobíme bielkovou polevou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára